Opšti uslovi poslovanja

Opšti uslovi poslovanja (u daljem tekstu: OUP)

I Definicije

Finansijersvako fizičko ili pravno lice koje je prihvatilo ove OUP prilikom registracije na Online platformi.
InvestitorKAMATICA INVEST DOO BEOGRAD, sedište: Bulevar Mihajla Pupina 199a, 5. sprat, stan 19 Matični broj: 22012193, PIB: 114361418
ProjekatIzgradnja stambeno-poslovnog objekta, na određenoj građevinskoj parceli na kojoj Investitor ima pravo svojine.
Ugovor o finansiranju ProjektaPredstavlja ugovor koji zaključuje svaki Finansijer sa Investitorom u cilju regulisanja međusovnih prava i obaveza, sa ciljem ulaganja u Investicione kvadrate.
Investicioni kvadrat obračunska jedinica kao osnov za ulaganje koja se vezuje za troškove i prihode 1 (jednog) neto kvadrata budućeg stambeno-poslovnog objekta čija se vrednost utvrđuje po sledećem modelu: Inicijalni obračun izgradnje / Ukupan broj projektovanih neto kvadrata
Inicijalni obračun izgradnjeProjektovani ukupni troškovi izgradnje ukupnog broja neto kvadrata budućeg objekta koji uključuju kupovinu parcele, rušenje objekta, izradu tehničke i projektne dokumentacije, angažovanje izvođača radova, nabavku svih materijala i opreme, troškove radnika, naknade za građevinsko zemljište, naknade za komunalno opremanje, takse, naknade za ishodovanje uslova i dozvola, angažovanja finansijskih i pravnih savetinika i svi drugi troškovi koji mogu da nastanu do tehničkog pregleda objekta. Incijalni obračun se koristi sa definisanje vrednosti 1 (jednog) Investicionog kvadrata.
Konačni obračun izgradnjeKonačni obračun se koristi za obračun Profita koji ostvaruje Finansijer i predstavlja ostvarenu vrednost prihoda dobijenog prodajom posebnih delova (stanova, poslovnih prostorija i garažnih mesta) budućeg stambeno-poslovnog objekta koji su dovoljni za namirenje svih finansijera.
Profit Projekta po neto kvadratuPredstavlja iznos koji se dobije kada se razliku između Konačnog obračuna izgradnje i korigovanog Inicijalnog obračun izgradnje podeli sa ukupnim brojem izgrađenih neto kvadrata. Prilikom obračuna Profita radi se korekcija Inicijalnog obračuna izgradnje prema stvarnim troškovima izgradnje i isti se vrši samostalno od strane Investitora. Konačni obračun izgradnje – korigovani Inicijalni obračun izgradnje / zbir neto izgrađenih kvadrata = Profit Projekta po neto kvadratu
Naknada FinansijeraNaknada koja pripada Finansijeru i koja se obračunava po sledećoj formuli: 50% x Profit Projekta po netu kvadratu x Broj finansiranih Investicionih kvadrata – porez po odbitku = Naknada
Datum dospeća Naknade Finansijera8 dana od dana kada je Investitor obezbedio sredstva za isplatu Naknada svih Finansijera ili 8 dana od dana dostavljanja Investitoru Izveštaja o tehničkom pregledu izgrađenog stambeno - poslovnog objekta, u zavisnosti koji je dan kasniji
Online platforma preko koje se vrši registracija Investitora i isti obaveštavaju o fazama i dostignućima Projekta
Radni dan označava dan, osim subote, nedelje i državnih praznika, kada su banke otvorene za poslovanje u Republici Srbiji.
Porezoznačava porez po odbitku po stopi od 15 - 20% koji je Investitor kao poreski platac dužan da obračuna, prijavi i plati poreskom organu u Republici Srbiji na iznos Naknade Finansijera, u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana.

II Podaci o Investitoru i operateru platforme: www.investiram.rs

Operator Online platforme je:

KAMATICA INVEST DOO BEOGRAD,

sedište: Bulevar Mihajla Pupina 199a, 5. sprat, stan 19 Matični broj: 22012193, PIB: 114361418, koga zastupa Dušan Uzelac, direktor, email: office@kamatica.com, kontakt telefon: UNETI

III Predmet i važenje OUP

Ovi OUP predstavljaju pravno obavezujući ugovor između Ugovornih strana i propisuju uslove korišćenja Online platforme, kao i međusobna prava i obaveze Ugovornih strana u vezi sa posredovanjem operatora Online platforme između Investitora i Kompanije.

Ovi OUP se primenjuju kao krovni uslovi saradnje, dok su konkretna prava i obaveze Finansijera i Investiora definisana u svakom pojedinačnom Ugovoru o finansiranju Projekta koji predstavlja krajnji dogovor i obavezujući je za ugovorne strane. Svrha ovih OUP je upoznavanja Finansijera sa osnovnom terminologijom i aktivnostima Projekta. U slučaju neslaganja između ovih OUP i Ugovoru o finansiranju Projekta, odnosno ako određene stvari nisu regulisanje ovim OUP, prednost uvek ima zaključeni Ugovor o finansiranju Projekta.

Finansijer neopozivo izjavljuje da ima pravni kapacitet i punu poslovnu sposobnost da se saglasi sa ovim OUP i time zaključi ugovor sa Operatorom Online platforme, kao i da prihvatanjem ovih OUP klikom na odgovarajuće dugme na Online platformi potvrđuje da je pročitao, razumeo i prihvatio ove OUP.

Operator Online platforme zadržava pravo da u bilo kom trenutku izmeni ili dopuni ove OUP i takve promene stupaju na snagu danom objave na Online platformi. Pristupanje Online platformi ili dalje korišćenje sadržaja iste nakon izmena ili dopuna OUP smatraće se pristankom na takve izmenjene ili dopunjene OUP.

Investitor je dužan da koristi Platformu u skladu sa pozitivnim propisima i opštim moralnim i etičkim načelima i Operator Online platforme ima pravo da u svakom trenutku vrši kontrolu sadržaja Online platforme kako bi osigurao poštovanje ovih OUP i pozitivnih propisa.

IV Registracija Finansijera

Za korišćenje sadržaja Online platforme i usluga Operatora Online platforme, Finansijer se prijavljuje pomoću adrese/sedišta, JMBG/matičnog broja, PIB-a i podataka o zastupniku (ukoliko je primenjivo),, e-maila, lozinke i drugih podataka koji se navode u postupku registracije.

Finansijer se obavezuje da redovno ažurira svoje podatke na Online platformi.

Finansijer se obavezuje da navede tačne, potpune i važeće podatke u postupku registracije i prilikom popunjavanja ličnog profila na Online platformi, kao i prilikom svakog narednog ažuriranja naloga na Online platformi.

Finansijer potvrđuje da je rezident Republike Srbije u smislu deviznih propisa Republike Srbije i da će za potrebe ulaganja u određeni Projekat putem Online platforme vršiti uplate isključivo sa računa otvorenog kod banke u Republici Srbiji.

Finansijer potvrđuje da je upoznat sa činjenicom da u postupku registracije nije dozvoljeno korišćenje imena, nadimaka i naziva koji su u vlasništvu trećih lica, imena javnih lica, nezakoniti, štetni, preteći, koji zlostavljaju, uznemiruju, kleveću ili su na bilo koji način štetni deci i maloletnicima. U slučaju kršenja ovih pravila Operator Online platforme ima pravo na  deaktivaciju ili brisanje naloga Investitora.

Po registraciji Finansijera na Online platformi, isti će dobiti na registrovani E mail pristup detaljima o konkretnom Projektu i predlog Ugovora o finansiranju Projekta.

Operator Online platforme zadržava pravo da odbije registraciju, kao i da ukine ili uskrati mogućnost daljeg korišćenja naloga Finansijera u slučaju kršenja ovih OUP ili ometanja rada Online platforme.

Finansijer je dužan da se brine o sigurnosti svoje korisničke lozinke. Operator Online platforme ne odgovara za slučajeve zloupotrebe korisničke lozinke, ali će odmah nakon što Investitor prijavi zloupotrebu postupiti u cilju zaštite prava Investitora.

Investitor je lično odgovoran za svoju interakciju i komunikaciju sa ostalim Finansijerima, korisnicima Online platforme i Kompanijama, te prihvata da takva interakcija i komunikacija nema poverljiv sadržaj, i u skladu sa tim Operator Online platforme ima pravo, ali ne i obavezu, da nadzire komunikaciju među korisnicima Online platforme.

Administratori i moderatori Online platforme nisu ni u kom pogledu odgovorni za podatke koje Finansijer objavljuje i imaju pravo da brišu, promene ili premeste svaki sadržaj Online platforme po sopstvenom nahođenju i bez prethodne najave.

V Model ulaganja u Investicione kvadrate

Operator Online platforme stavlja Finansijeru Online platformu na raspolaganje radi razmatranja objavljenih Projekata i upućivanja ponuda za zaključenje Ugovora o finansiranju Projekta.

Investitor će objaviti sve aktivne i potencijalne projekte na Online platformi radi upoznavanja zainteresovnih Finansijera i dobijanja potrebnih informacija.

Nakon registracije Finansijera i zaključenja Ugovora o finansiranju Projekta, lično u pisanom obliku ili putem elektronskog sertifikata, vrši se uplata sredstava na dinarski račun Investitora i Finansijer dobija potvrdu o ulaganju u Investicione kvadrate.

Investitor je nosilac Projekta i preuzima kompletnu obavezu izgradnje stambeno-poslovnog objekta u skladu sa tehničkom i projektnom dokumentacijom i izdatim građevinskim dozvolama i uslovima gradnje konkretnog Projekta.

Investitor je dužan da postupa sa pažnjom dobrog privrednika i u najboljem interesu Finansijera sa ciljem završetka Projekta. Investitor u potpunosti preuzima materijalnu, krivičnu i prekršajnu odgovornost za zakonito izvođenje radova i gradnju objekta u skladu sa uslovima koji su bliže utvrđeni putem zakonske regulative RS.

Investitor samostalno vrši sledeće obračune, bez učešća i prava na prigovor Finansijera:

- Inicijalni obračun izgradnje za potrebe obračuna vrednosti jednog Investicionog kvadrata,

- Konačni obračun izgradnje, kao i da izvrši ponovljeni Inicijalni obračun izgradnje za potrebe obračuna vrednosti ukupnog Profita Projekta

- Obračun Profita Projekta

- Obračun visine Poreza na Naknadu Finansijera

- Obračun Naknade Finansijera

Po završetku konkretnog projekta po osnovu Ugovora o finansiranju Projekta, Investitor vrši isplatu Naknade Finansijeru umanjene za pripadajući porez.

Zaključenjem Ugovora i finansiranjem u Investicione kvadrate, Finansijer ne stiče vlasništvo na članskim udelima u osnovnom kapitalu Investitora niti na bilo kojoj imovini Investitora, niti na posebnim delovima budućeg stambeno-poslovnog objekta koji će biti izgrađen tokom Projekta. Finansijer nema pravo da zahteva od Investitora da bude naveden kao nosilac građevinske dozvole za konkretan Projekat.

Finansijer ima pravo i mogućnost praćenja radova i razvoja Projekta putem svog registrovanog profila na Online platformi Investitora. Investitor će postaviti video nadzor koji će snimati 24/7 celokupno gradilište i lokaciju u cilju obezbeđenja i sigurnosti radova, tako i mogućnosti svih finansijera da prate razvoj Projekta.

Svi podaci objavljeni na Online platformi o konkretnom projektui su informativnog karaktera. Procene u vezi sa razvojem konkretnog projekta i potencijalnim prinosom Finansijera po osnovu Ugovora o finansiranju Projekta su približne procene sastavljene u trenutku pripreme projekta i nisu pouzdan pokazatelj stvarnih prinosa Finansijera.

Svaki objavljeni datum i/ili rok služi isključivo u svrhu generalnog informisanja.

Operator Online platforme ne pruža usluge investicionog savetovanja, niti bilo koje druge investicione usluge, savete ili preporuke. Finansijer samostalno donosi odluku o ulaganju u određeni Projekat, te Operator Online platforme ne odgovara za investicionu odluku koju Finansijer donese na osnovu informacija objavljenih na platformi. Operator Online platforme takođe ne vrši usluge poreskog ili pravnog savetovanja, kao ni platne usluge. Svaka odluka o ulaganju zahteva individualno prilagođavanje pojedinačnim okolnostima i potrebama Investitora.

VI Autorska prava

Operator Online platforme zadržava autorska prava na autorskim delima čiji su autori Operator Online platforme i njeni zaposleni ili treća ovlašćena lica (posebno autorska prava na ugovorima, ponudama, izveštajima, analizama, ekspertskim mišljenjima, planovima organizacije, programima, opisima usluga, nacrtima, obračunima, crtežima, nosiocima podataka itd.). U toku trajanja OUP i po njegovom prestanku, navedena autorska dela će biti korišćena isključivo u svrhe obuhvaćene OUP-om.

Finansijer nema pravo da bez izričitog pristanka Operatora Online platforme umnožava i/ili distribuira autorska dela. U slučaju nedozvoljenog umnožavanja/rasturanja autorskog dela isključuje se svaki vid odgovornosti Operatora Online platforme prema trećim licima – naročito u pogledu ispravnosti sadržaja autorskog dela.

Ukoliko Investitor prekrši navedenu odredbu, Operator Online platforme ima pravo da pre isteka OUP iste raskine i da istakne sve zahteve koji mu po zakonu pripadaju, naročito da zahteva uzdržavanje od daljih smetnji i naknadu štete.

VII Ograničenje odgovornosti

Operator Online platforme ne preuzima odgovornost za direktne, indirektne, slučajne ili posledične štete nastale zbog pristupa ili upotrebe Online platforme, kao ni za izgubljenu dobit koja može nastati pristupanjem ili upotrebom Online platforme (uključujući i računarske viruse i slične opasnosti).

Finansijer koristi Platformu isključivo na sopstvenu odgovornost i Operator Online platforme kao i treća lica povezana sa njim, ne garantuju ni na koji način da upotreba Online platforme neće biti prekinuta i/ili da neće biti bez poteškoća u radu.

Platforma sadrži i dokumente, podatke, informacije kao i linkove ka drugim Internet stranicama trećih lica koje će se, u opsegu u kojem je to potrebno i moguće, kao takve označavati. Operator Online platforme nema nadzor nad navedenim dokumentima, podacima, informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti, uključujući ali ne ograničavajući se na tačnost, potpunost i dostupnost sadržaja na Internet stranicama trećih lica. Operator Online platforme se odriče svake odgovornosti zbog bilo kog sadržaja prikazanog na takvim stranicama trećih lica, kao i zbog eventualnih proizvoda ili usluga koje Finansijer stekne putem takvih trećih stranica. Neće se smatrati da su takva treća lica na bilo koji način povezana sa Operatorom Online platforme samo zbog postojanja veze sa Platformom.

Sve objave, poruke, tekstovi, prikazi, fotografije, video snimke i drugi materijali i ostali sadržaj objavljeni na Online platformi isključiva su odgovornost lica od koga je takav sadržaj potekao. Operator Online platforme ne daje nikakve garancije  u pogledu tačnosti, potpunosti ili autentičnosti takvog sadržaja.

Finansijer je odgovoran za svaku štetu koju je Operator Online platforme ili bilo koji drugi korisnik Online platforme pretrpeo, a koja je nastala zbog toga što je Investitor (ili bilo koje lice koje koristi nalog Finansijera sa ili bez znanja Investitora):

- koristio Platformu na prevaran način;

- prekršio odredbe ovih OUP;

- koristio Platformu na način koji prouzrokuje gubitak ili štetu Operatoru Online platforme ili drugom korisniku Online platforme.

Odgovornost Ugovornih strana za povredu obaveza po OUP ograničena je na nameru i krajnju nepažnju i na naknadu obične štete.

Pristupanjem Online platformi, Finansijer potvrđuje da se upoznao sa ovom izjavom o odricanju odgovornosti i da je istu prihvatio, kao i da se informisao o svim zakonskim ograničenjima, te da mu pristup Online platformi i ulaganje u projekte nije ograničeno ili zabranjeno. Takođe, Finansijer potvrđuje da ne čini sadržaj Online platforme dostupnim licima koja nisu ovlašćena za pristup istoj.

VIII Poverljivost / Zaštita podataka

Operator Online platforme prikuplja određene podatke Finansiejra koji će se obrađivati u skladu sa važećim zakonima i koji podležu Politici privatnosti koja je dostupna na Online plartformi.

Operator Online platforme može sve podatke o Finansijeru do kojih dođe usled korišćenja Online platforme da saopšti banci, svojim nalogoprimcima i zastupnicima čije usluge koristi radi omogućavanja rada Online platforme i Finansijer je saglasan sa obradom podataka o ličnosti za svrhu ulaganja u određeni projekat koji je prezentovan na Platformi.

Finansijer je dužan da neograničeno vremenski čuva kao poslovnu tajnu sve informacije o Investitoru koje su na Online platformi obeležene kao poverljive, kao i informacije i dokumentaciju koji su mu prosleđeni u toku trajanja projekta i/ili Ugovora o finansiranju Projekta.

"Poverljive informacije" uključuju sve informacije koje su date pisanim ili usmenim putem ili u formi audio zapisa, elektronski ili u nekoj drugoj formi, uključujući, između ostalog, sve informacije koje se tiču ugovornih strana i sa njima povezanih kompanija, kao što su proizvodi, usluge i poslovi, procedure, planovi ili namere, sistemi ili procesi, znanje i veština, softver, prava projektovanja, proces ocenjivanja, tržišne šanse, poslovni i finansijski rezultati, zakonski status, sudski sporovi, kontrole koje vrše nadležni organi, sve informacije koje predstavljaju poslovnu tajnu ugovornih strana, lični podaci zaposlenih i drugih lica koje ugovorne strane saznaju u izvršavanju ovog ugovora, kao i druge informacije koje ugovorne strane označe kao poverljive

Upotreba sadržaja Online platforme (poput preuzimanja, čuvanja ili druge reprodukcije ili distribucije tekstova, slika i drugih sadržaja) zahteva prethodnu saglasnost Operatora Online platforme.

IX Završne odredbe

Ugovorne strane će nastojati da sve sporove reše sporazumnim putem, a sporovi između Operatora Online platforme i Investitora će se rešavati pred stvarno nadležnim sudom u Beogradu.

Na ove OUP primenjuju se odredbe srpskog materijalnog prava.

U slučaju prvobitne ili naknadne delimične ili potpune nepunovažnosti ili ništavosti pojedinih odredbi ovih OUP, bez obzira na pravni uzrok, na snazi će ostati delovi koji su punovažni odnosno nisu nemogući. Strane se obavezuju da će nevažeće/ništave odredbe zameniti novim punovažnim odredbama koje najbliže odgovaraju ekonomskoj svrsi nevažećih/ništavih odredbi.

Registracija
Login